söndag 17 augusti 2008

Gotland; Dag 5 Fårö-Bunge-Lärbro













© K.C.L 2008

Bild 1 Mat & Kaffestugan (och en jäkla massa getingar)
Bild 2 Jag har just ätit en jättegod lasange
Bild 3 Ung kvinna vid träd
Bild 4 Bungemuseéts entre, innifrån
Bild 5 Bildstenskomplexet från 700-800-tal e.Kr
Bild 6 Sten I
Bild 7 Bildbevis!
Bild 8 Innifrån ett av husen 1600-tal
Bild 9 1700-talsgården
Bild 10 Mr man vid 1700-talsgården
Bild 11 TV-tittande på vandrarhemmet i Lärbro

Cyckling ca 3 mil

Dags att ta sig tillaka till Gotländska "fastlandet". "Sega backen" till färjeläget gick nu neråt, rätt skönt faktiskt. Jag gillar Fårösund och speciellt Bunge med sitt fina museum.

Vi åt en god lunch på Mat & Kaffestugan på andra sidan vägen för att sedan betala 80 riksdaler till Bungemuseét.

Och där stod de i all sin prakt. Bildstenarna. Och jag kom ihåg mitt stora uppsatsarbete för 6 år sedan som handlade om just det bildstenskomplexet som numera står i Bunge men som ursprungligen var placerade i Lärbro socken vid Stora Hammars. De restes någon gång under 700-800 e.Kr.

På Bungemuseét finns inte bara bildstenar utan även 3 större gårdar från 1600, 1700- och 1800-tal. det fanns hur mycket som helst att se och vi hann tyvärr inte med allt me tog väl det gottaste ur stora kakan.

Vi var där i några timmar och blev rättstressade tillslut eftersom vi inte hade någonstans att bo. det där med boende var en ständig källa till irritation!

Vi fick hjälp på Bunge vandrarhem med att ringa runt och kolla på internet. Vi bokade husrum i Visby två dagar senare men glömde helt bort att boka boende för dagen. Skulle vi till Slite, Åminne eller Lärbro?

På grund av trötthet, tidsbrist och att "ta det säkra före det osäkra" åkte vi tillbaka till Lärbro där vi fått löfte om att det fanns lediga rum.

/K

Inga kommentarer: